Klokkefrø.

Udsigt over nogle af de vandhuller ved Klintholm Kalkgrave på østfyn, hvor den sjældne Klokkefrø holder til.

Klokkefrøen er generelt meget sjælden og yngler og lever kun få steder i Danmark - et af stederne er i vandhullerne ved Klintholm Kalkgrave, som ligger ud til østkysten af Fyn, noget syd for Nyborg.

Klokkefrøen har fået sit navn ved, at hvis man hører dem give lyd, så lyder det, med lidt god vilje, ligesom lyden af fjerne kirkeklokker. Hver han blæser lyden ud og den lyder forskellig alt efter hvor gammel frøen er. Når de allesammen giver lyd danner det en intens syngende varieret lydatmosfære med mange nuancer af høje lyse og mørke toner, som også kan virke helt uvirkeligt og lidt "uhyggeligt". 

Lyt til dette facinerende naturscenarie i lydsporet til denne videosekvens og ved alle de andre, videoer jeg har oploadet her. Der er flere video udsigter over området og mange med forskellige klokkefrøers adfærd og lyde.

Klokkefrøen bruger lyden til at kalde på hunner og skræmme rivaler væk - men af og til mødes hannerne og kæmper med hinanden - det kan dog være svært at se om de slås eller de bare har fat i en hun og er ved at parre sig. Klokkefrøens kindposer, som den blæser op med luft, ses ofte tydeligt, da undersiden af frøen har orange meleret skind, som betyder at kindposerne derved gså er orange meleret. Den specielle lyd fremkommer når frøen blæser luften ud af kindposerne.

De kan blæse og "fløjte" i timevis om foråret og i forsommeren, sidst på eftermiddagen og først på aftenen, hvis vejret er lunt og stille. Alle mine fotos og videoer er fra sådan en dejlig sen eftermiddag og tidlig aften den 28. april 2014. Jeg sad på min lille stol i 3½ time og lyttede og fotograferede - en mageløs intens oplevelse, som man nemt kan komme til og se. Området er tilgængelig for alle - man får dog mest ud af at færdes stille og lydløst og sætte sig ned og bare lytte og se - så synger frøerne som ind i himlen - dog ikke altid lige "klokkeklart".